00:00 - 26. juli 2019

– Nei, vi er ikke et ensaksparti

Femti år etter at Anders Lange talte på Saga kino, har en lignende bevegelse oppstått. 

Opprørets hjørne: – Vi er et folkeparti basert på nærhet til folks virkelige liv, sier tre av listekandidatene fra Bompengepartiet i Oslo når vi møter dem på Olsen pub. De er sikre på at partiet vil gjøre det stort nasjonalt. Fra venstre: Elisabeth Velle Andersen, Kikki Nyhagen og Daniel Stephanek. «Kassereren» er ikke avbildet.

Under tv-peisen på Olsen pub på Bryn i Oslo sitter fire bompengemotstandere. En av dem, Daniel Stephanek, er tidligere medlem av Miljøpartiet De Grønne (MDG). Han har geriljaplantet både georginer og fredsroser rundt omkring i Oslo, men nå er han en av toppkandidatene til bompengepartiet – Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB). Vel er han fortsatt opptatt av miljøpolitikk, men ikke på bekostning av «nærheten til folks virkelige liv».

Ved siden av ham sitter Elisabeth Velle Andersen, Kikki Nyhagen og en mann som kun vil omtales som kassereren. Klokken er tolv på formiddagen, flere av de andre gjestene i lokalet drikker øl i de svarte skinnsofaene. På veggen nær inngangen henger en svær gaffel i lakkert tre. Kassereren peker på tv-peisen over seg: «Dette er en sånn miljøvennlig peis, den avgir ikke CO2», sier han, til latter fra partifellene.

Sjokkmålinger. I oppkjøringen til årets lokalvalg er det Bompengepartiet som har lagt premissene. Partiet tar velgere både fra den tradisjonelle høyresiden og den tradisjonelle venstresiden, og slår samtidig bena under begge i flere av de største byene. Det var i 2014 at Frode Myrhol startet Folkeaksjonen Nei til mer bompenger i Stavanger, etter at den nye bompakken ble vedtatt på Fylkestinget. Ved lokalvalget året etter fikk partiet inn tre representanter i Stavanger bystyre, og i juni i år viste en meningsmåling at FNB var på størrelse med Fremskrittspartiet i Sandnes. Også i Oslo gjør partiet «sjokkerende gode målinger», med fem-seks potensielle mandater i bystyret. Det virkelige sjokket kom likevel i mai, da det ble kjent at Bompengepartiet nå var blitt Bergens største parti. 

Annonse