Annonse
13:55 - 03. juli 2019

Kan Europas største land snart være styrt av miljøvernere?

De grønne har toppet flere meningsmålinger. 

Sparker ut det etablerte? Robert Habeck og Annalena Baerbock er ledere av Tysklands De grønne, som på meningsmålingene nå er landets største parti. Foto: Jens Schlueter / Getty Images
Annonse

Etter at De grønne fikk 20.5 prosent oppslutning i Tyskland i europavalget 23. mai, har partiet ligget rundt 25–27 prosent på en lang rekke nasjonale meningsmålinger i hele juni. Merkels konservative CDU/CSU har vært på andreplass flere ganger.

Det som gjør situasjonen særlig pikant, er at regjeringssamarbeidet mellom de konservative og sosialdemokratene (SPD), henger i en tynn tråd. Spørsmålet er hvor lenge SPD holder ut. De er blitt hardt straffet av velgerne for å regjere med Merkel, selv om beslutningen ble tatt av et flertall av partimedlemmene. SPD ligger nå nede på 12–13 prosent – et historisk lavmål for «urpartiet» til alle europeiske sosialdemokrater.

Hvis SPD skulle finne på å trekke seg halvveis i regjeringsperioden, har Merkel i realiteten to valg. Hun kan på ny forsøke å etablere en koalisjon med De grønne og fridemokratene (FDP) – hvilket mislyktes ved forrige forsøk. Eller hun kan kaste kortene slik at det utlyses nyvalg. Begge alternativer bringer De grønne i regjering. Det første innebærer at partiet kan stille enda strengere betingelser enn før, gitt dagens målinger, og det siste innebærer at de har en mulighet til å vinne valget og få forbundskansleren. Ifølge avisen Tagesspiegel foretrekker partiledelsen nyvalg dersom koalisjonen sprekker, med begrunnelsen at De grønne «er ikke noe reservehjul».

Annonse