00:00 - 26. juli 2019

Kampen mot klimaendringer lider av at politikerne er livredde for å bruke pengene galt, skriver Aslak Bonde.

Kampen mot klimaendringer lider av at politikerne er livredde for å bruke pengene galt, skriver Aslak Bonde.

Månelandingen som uteble: De tidligere miljøvernministerne Helen Bjørnøy, Erik Solheim og Bård Vegar Solhjell før høringen om Mongstad i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, februar 2014. Her sammen med saksordfører Abid Q. Raja (V). Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix 

50-årsmarkeringen av landingen på månen fikk muligens noen rødgrønne politikere til å tenke tilbake på det norske månelandingsprosjektet: De storstilte planene om å kombinere byggingen av et gasskraftverk på Mongstad med et svært utviklingsprosjekt for fangst og lagring av CO2. Noe av det siste den rødgrønne regjeringen gjorde før den gikk av i 2013, var å stoppe prosjektet etter å ha brukt mer enn syv milliarder kroner.

I mediene ble det fremstilt som om milliardene var brukt til ingen nytte. Det var feil i den forstand at det ble laget et testanlegg og gjort prøving og feiling som teknologene i dag har nytte av. Årsaken til at det likevel er riktig å kalle månelandingsprosjektet en fiasko, er at pengene som ble brukt overhodet ikke ga det resultatet som politikerne forespeilet oss.

Statsminister Jens Stoltenberg hadde i sin nyttårstale i 2007 sammenlignet Mongstad-prosjektet med John F. Kennedys storstilte ambisjon om å få en amerikaner til månen i løpet av et tiår. Bare man satte seg djerve nok mål, ville man nå dem. Vi i lille Norge skulle utvikle teknologi som gjorde det mulig å brenne gass og kull og olje uten at det kom CO2 ut i atmosfæren.

Annonse