00:00 - 26. juli 2019

I ferd med å lukke døren

Storbritannias plan om en flernasjonal sikkerhetsstyrke i Persiabukta setter atomavtalen med Iran i ytterligere fare.

I arrest: Det britiskregistrerte skipet Stena Impero ble bordet av den iranske revolusjonsgarden i Hormuzstredet sist fredag, og ligger nå i deres havn Bandar Abbas. Tankbåter passerer stredet med råstoff som tilsvarer en halv billion dollar hvert år. Foto: SalamPix / NTB Scanpix

– Om de andre partene i avtalen ikke gjør noe annet enn å snakke, vil Iran gå hardere til verks.

Abbas Mousavi, talsperson for det iranske utenriksdepartementet, ga klart signal i en pressekonferanse denne uken. Om den internasjonale atomavtalen med Iran skal sikres en fremtid, må de europeiske partene innfri sine forpliktelser om å oppheve økonomiske sanksjoner mot landet, fremholdt han. Europeisk handel med Iran har stagnert etter at USA i fjor trakk seg fra atomavtalen og truet selskaper som importerer iranske varer – først og fremst olje – med å bli utestengt fra hele det amerikanske markedet. Iransk oljeeksport har ikke vært så lav som den er nå siden åttitallet, men lite tyder på at europeiske markedskrefter vil endre på det.

Søndag denne uken skal de gjenværende partene i atomavtalen – Frankrike, Tyskland, Storbritannia og andre EU-representanter, samt Kina og Russland – møte iranske diplomater i Wien. Formålet med møtet er å se på mulighetene for å redde avtalen, ifølge EUs utenrikstjeneste. 

Annonse