00:00 - 05. juli 2019

Fri og bevare oss for full likestilling i fotballen, skriver Tove Gravdal.

Fri og bevare oss for full likestilling i fotballen, skriver Tove Gravdal.

Boikottende helt: Alex Morgan skåret USAs vinnermål i semifinalen mot England på sin 30-årsdag. Hun er en av spillerne som har sagt hun vil takke nei til å møte president Donald Trump i Det hvite hus etter VM. Kildefoto: Getty Images

Onsdag 12. juni var det god stemning på fotballpuben Pokalen i Oslo da Norge spilte VM-kamp mot Frankrike. Tv-bildene fra Nice bød på drama, underholdning og en knepen, fransk seier. Jeg gledet meg over resultatet (ja, jeg heier på Frankrike), men det var morsomst å se på folk bak ølglassene, som heiet og hoiet slik man alltid gjør når det spilles fotball i øverste klasse. «Se hva du har stelt i stand», sa jeg og dultet til Ellen Wille på barkrakken foran. Hun svarte med et bredt glis.

Årets fotball-VM i Frankrike er det åttende verdensmesterskapet for kvinner, og det endelige gjennombruddet for kvinnefotballen på den internasjonale arenaen. Wille startet det hele i 1986, da hun 32 år gammel var eneste kvinnelige utsending på Det internasjonale fotballforbundets kongress i Mexico. Hun gikk på talerstolen foran 400 menn og krevde at også kvinner må få spille VM-turneringer. Dessuten måtte kvinnefotball bli en OL-gren og reglene for kvinner og menn måtte være de samme.

Willes tale fikk enorm betydning, skriver kollega Marius Lien i en av artiklene om kvinnefotballens historie, som Morgenbladet og tidsskriftet Josimar publiserte sammen før fotball-VM. Etter et prøve-VM i 1988, ble det første sluttspillet arrangert i Kina i 1991. I år har flere enn noen gang fulgt kampene på tv eller på tribunen i Frankrike.

Annonse