00:00 - 05. juli 2019

– De er ikke naive, men desperate

Demonstrantene har grunn til å være redde for fremtiden sin, mener tidligere journalist i Hongkong. 

Uten navn: Journalisten Morgenbladet møter, er statsborger i Hongkong, og vil være anonym av sikkerhetsmessige årsaker.

– Nesten to millioner mennesker har demonstrert i Hongkong de siste ukene, mot et lovforslag om utleveringer til fastlands-Kina. De anklager den politiske ledelsen for å gi etter for sentrale kinesiske myndigheter. Hvordan er det for deg, som journalist og statsborger i Hongkong, å følge situasjonen fra Norge?

– Det er forvirrende, fordi det er så mye forskjellig som kommer ut. Noen sier at folk i Hongkong er modige og at de må fortsette, samtidig er det mye sterk propaganda fra fastlands-Kina, som sier at de ikke skjønner hva de holder på med og at de er naive og dumme. Når jeg leser hva demonstrantene skriver i sosiale medier, ser jeg at de vet at handlingene deres kanskje ikke vil få resultater. Så jeg vil ikke si at de er naive, men desperate. De er redde for at hvis de går ut og protesterer i dag, mister de kanskje retten til å gjøre det i morgen. Protester blir slått ned på i fastlands-Kina.

– Hongkong har hatt status som en spesiell administrativ region i Kina siden 1997, etter å ha blitt overlevert fra britisk kolonistyre. Avtalen er at Hongkong skal beholde sin «basic law», med egne rettigheter og friheter frem til 2047, samt sin åpne markedsøkonomi.

Annonse