Annonse
00:00 - 26. juli 2019

Cyber nervosa

Hvem tror Google og russerne at jeg er?

Annonse

Så viser det seg at verdens største teknologiselskaper – Google, Facebook, Oracle – overvåker pornografivanene våre av ukjente, antagelig foruroligende grunner. Ikke nok med det, du vet den festlige appen som utstyrer deg og vennene dine og norske politikere med rynker og leverflekker? Den sørger visst også for at russisk etterretning får tilgang til hele livet ditt, mer eller mindre. Ingenting av dette stresser meg nevneverdig. Vi bør for lengst ha lært å leve våre digitale liv som om Storebror følger med på alt (og gi blaffen).

Det har likevel fått meg til å tenke på hva mitt digitale liv røper om meg. Hva forteller symptom-googlingen søndag kveld, de litt for mange Daily Mail-artiklene, Youtube-filmene av uskikkelige hunder som skammer seg? Eller de lyse sommerkveldene jeg de siste ukene har tilbrakt med å kikke på Instagram-bilder av sørkoreanske matdagbøker?

Det startet, som så mye annet, med en av disse algoritmene som vet mer om hva jeg liker enn jeg vet selv. I dette tilfellet: Et subkulturelt cyberunivers dedikert til tallerkener med sirlig adskilt mat, øyensynlig satt sammen av geometriske fremfor kulinariske årsaker. Det er ikke bloggermat, ikke boller med spinat og røbethummus og «gode fettkilder». Det er én potet, en halv maiskolbe, to kiwier og en skrelt banan, lastet på en tallerken og skivet opp med kirurgisk presisjon. Det er en kyllingfilet, en klase grønne druer og et bakverk med latexblank glasur. Det er ikke et perfekt måltid, men en uhyggelig parodi på et perfekt måltid, nesten ondsinnet i sin presentasjon, som om det er blitt tilberedt av en peroksidblond femtitallskone som hater deg.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse