00:00 - 05. juli 2019

Bruke huet

Kampen jeg tenker på når jeg ser på fotball-VM.

– Du må bruke huet, skrek fotballtreneren min alltid. Og han mente det bokstavelig. Jeg hadde en god venstrefot, men et elendig hode. Jeg var rett og slett livredd ballen. Når det høye utsparket fra keeperen kom, hadde jeg alltid en god unnskyldning for å unngå duellen i lufta. En gang sa jeg før avspark: «Jeg utredes for tiden for hjernesvulst, og legen har bedt meg om å være forsiktig». Men nå gikk sesongen mot slutten, og jeg antok at treneren var trygg på at utredningen ikke hadde vist ondartede resultater. Jeg måtte møte ballen.

Det var siste bortekamp før sommerferien, og det sto 1–1 mot Skjetten. Jentene var svære, og vi spilte på grus. Oppvarmingen hadde vært hard: Rett før avreise måtte jeg vinke ha det til Charlo, en svart kanin jeg hadde passet i tre uker. Og selv om Charlo tilbrakte hele oppholdet sitt i hjørnet av buret, og den eneste gangen jeg fikk klappe ham var da jeg stakk en finger inn i nettinghullet for å bare så vidt berøre pelsen hans, var det noe med denne avskjeden jeg bare ikke fikset. Veien til Skjetten er en eneste stor sving, og hver gang bilen kastet oss den eller andre veien, så jeg for meg Charlo springende rundt i hagen, og tårene presset på. Da vi nådde Fetsundbrua, kastet jeg opp i en plastpose. Så trist var jeg.

Men det var også da det kom over meg: Jeg var en tøff fotballjente, herregud, jeg måtte holde hodet kaldt og magen i sjakk. ikke sitte i baksetet med blanke øyne og si til lagvenninnene at det skyldtes gressallergi.

Jeg tror det var rett etter pause at øyeblikket mitt endelig kom. Keeperen skjøt ut en høy og myk lobb. For første gang i karrieren min hoppet jeg opp, men i stedet for å gå skulder til skulder, og nikke, heade, strakte jeg armene opp mot himmelen. Med begge hender tok jeg imot ballen. Det var pol! Skjetten-jenta var sjanseløs. Og ikke bare vant jeg duellen, da jeg landet på grusen, tok jeg ballen bak hodet, samlet bena, og hev den ballen så langt og hardt jeg kunne mot mål. Ballen traff en Skjetten-forsvarer i magen, og ga fra seg en plump lyd. Det var virkelig det perfekte innkast.

Annonse