Annonse
13:23 - 29. juli 2019

– Brannfaren kan bli helt sinnssyk

Tørken fra i fjor påvirker norsk natur også i år. Må vi venne oss til gule fjell, brennbar skog og svarte sopper?

Blomsterprakt: Vårens gnistrende blomstring er en av de synligste følgene av fjorårets tørke i norsk natur i år. Noen av de andre følgene kan påvirke hvordan landskapene i Norge ser ut i mange år fremover. 
Annonse

Da jeg sto på en øy i Vestfold og så på den knusktørre lyngen rundt meg, tenkte jeg: «Nå må jeg ringe en biolog.» Var den brungrå lyngen et endetidstegn? Døde den for godt, noen meter fra havet, i fjorårets tørke? En tipser ba meg kontakte Vigdis Vandvik, professor ved Universitetet i Bergen, som svarte med forskremt entusiasme:

– I 2014 skjedde akkurat det samme med meg som med deg. Jeg kom ut om sommeren, og tenkte: Jøss, her var det mye død lyng!

Hva som hadde tatt knekken på lyngen, var et «kjempespennende spørsmål», syntes Vandvik, som sammen med kolleger fikk penger til et stort forskningsprosjekt som de nå er i full gang med. Den underliggende undringen er hvilke følger tørke får for norsk natur – også når tørken er over.

Annonse