00:00 - 21. juni 2019

Virale fortellinger

Hva kjennetegner de fortellingene som sprer seg fortest i sosiale medier?

Sosial moral: Moralfortellingene som var så viktige i middelalderen er tilbake. Her fra en visning av siste episode av  Game of Thrones i Moskva. Foto: Gavriil Grigorov / TASS / Getty Images

En enslig mor manglet penger til matvarer, men kvinnen bak henne i køen betaler regningen. En startup-entreprenør ble alvorlig syk og snudde deretter om på livet for å ta vare på familien i stedet for å jobbe lange kvelder. Han glemte igjen lommeboken på bussen. Du vil ikke tro hva som skjedde så. 

Narratologen Maria Mäkelä fra Universitetet i Tampere i Finland, leder et prosjekt som har analysert rundt 700 «tvilsomme fortellinger» som har spredd seg raskt i sosiale medier i landet. Det prosjektgruppen fant var at middelalderens moralfortellinger ble gjenfødt. Forskerne kaller fortellingene for «virale eksemplum».

Annonse