08:27 - 20. juni 2019

Ungarn snur om nytt rettssystem

Etter press fra partikolleger i EU forkaster statsminister Viktor Orbán sitt forslag til et nytt rettssystem. Det betyr ikke at han gjør retrett, advarer professor.

Utfordrer rettsvesenets uavhengighet: Ungarns regjering, med statsminister Viktor Orbán i spissen, har gått langt i autoritær retning. Foto: John Thys/AP/NTB scanpix

– Slik jeg ser det, er denne fyren en ren opportunist. Dette er bare et makttrekk.

Professor Alexander Astrov er resignert på skypelinjen fra Budapest. Det er Ungarns statsminister Viktor Orbán han snakker om. Astrov forsker på internasjonale relasjoner ved Central European University, og er et av ofrene for Orbáns stadig mer antidemokratiske politikk.

Morgenbladet har denne våren kartlagt hvordan ledere i Europa trekker landene sine i autoritære retninger, gjennom å innføre nye lover som bryter med demokratiets og rettsstatens prinsipper. Oversikten over endringene kan du finne her.

Annonse