09:11 - 13. juni 2019

Trumps trumfkort: abortsaken

Kan Demokratene vinne flertall i Senatet og bevare retten til fri abort i USA? Det ser ikke helt slik ut.

Kamp for klinikken: I St Louis demonstrerte aborttilhengere 30. mai mot at Missouris siste abortklinikk skulle legges ned. Dagen etter ble vedtaket om nedleggelse omgjort av en domstol, men slaget om klinikkens fremtid er ikke endelig avgjort. Foto: Jacob Moscovitch/Getty Images

Det er bare å stålsette seg, den amerikanske valgkampen er i gang, og den skal vare i 17 måneder til. Tirsdag drev president Donald Trump valgkamp i Iowa, det samme gjorde Joe Biden, som leder klart på målingene i kampen om å bli Demokratenes presidentkandidat. Det første primærvalget som avgjør hvem av de 24 demokratiske kandidatene som blir Trumps utfordrer, starter i nettopp Iowa den 3. februar neste år. Nominasjonskampen kan komme til å vare helt til juni.

All støyen rundt Trump lokker oss i retning av målingene og de mange mer eller mindre velbegrunnede kommentarene om hans muligheter for gjenvalg. La det ligge et øyeblikk. La oss heller analysere det møysommelige arbeidet i regi av reaksjonære krefter, støttet av Trump, som legges ned for å frata kvinner retten til å ta abort. Den rettigheten kan bli borte dersom Trump blir gjenvalgt, og Senatet fortsetter å ha republikansk flertall etter neste valg.

Da vil høyesterett etter all sannsynlighet få et flertall som opphever Roe v. Wade-dommen fra 1973, hvor fri adgang til abort er erklært som en rettighet i tråd med grunnloven. Eller mer sannsynlig, flertallet i høyesterett vil la Roe v. Wade-dommen bli stående, men slutte seg til andre lover som strammer inn adgangen til abort, slik at Roe v. Wade i praksis blir satt ut av spill.

Annonse