00:00 - 21. juni 2019

Trumps alenegang overfor Iran truer norsk utenrikspolitikk, skriver Tove Gravdal.

Trumps alenegang overfor Iran truer norsk utenrikspolitikk, skriver Tove Gravdal.

Torsdag i neste uke vil Irans lager av anriket uran være større enn det landet har lov til, varslet iranske myndigheter denne uken. Den tillatte mengden er fastsatt i atomavtalen med Iran fra 2015. Lovbruddet kan unngås hvis de europeiske partene i avtalen hjelper Iran med å omgå USAs sanksjoner, het det videre fra Teheran. EU, Frankrike, Tyskland og Storbritannia vil neppe oppfylle et slikt krav, og dermed er et nytt dødsstøt satt i den historiske avtalen som skulle hindre Iran i å skaffe seg atomvåpen.

President Donald Trump trakk i fjor USA fra denne avtalen. I dag står USA og Iran på randen av krig. Lasteskip blir angrepet i Persiabukta, USA hevder at Iran står bak, og sender flere soldater til området. EU på sin side, er ikke overbevist av USAs angivelige beviser for Irans skyld.

Krisen i Persiabukta rokker ved et fundament i vår verdensorden, hvor demokratiene i Nord-Amerika og Europa står sammen i internasjonale kriser. I stedet for å bli møtt av en samlet front, greier iranerne nå å fyre opp under splittelsen mellom Europa og USA.

Annonse