09:31 - 09. juni 2019

Tre mål og en åpen aveny

Norge vant sin åpningskamp i VM, men må strammes opp defensivt om målsettingen skal nås.

Vill jubel: Det tok bare 17 minutter for Norge å gjøre et bedre mesterskap enn forrige EM, da vi reiste hjem med null poeng og null mål. Guro Reiten scoret via hånden til en nigeriansk forsvarer. Foto: Zuma Press / NTB scanpix

Kampfakta

Norge – Nigeria 3–0 (3–0)

Guro Reiten (17)

Lisa-Marie Utland (34)

Osinachi Ohale (37 sm.)

Stade Auguste Delaune, Reims

Tilskuere: 11 508

Det begynte stusslig. Nigeria fikk to cornere innen fem minutter var gått, og avsluttet flere farlige angrep før ballen i det hele tatt hadde vært innenfor deres egen sekstenmeter. Særlig den norske venstresiden fremsto som en bred, fransk aveny. Venstreback Kristine Minde hadde store problemer med sin opponent: Francisca Ordega, som i løpet av sine 25 år allerede har spilt klubbfotball på fire kontinenter, og i dag tjener sine slanter i kinesiske Shanghai Shenhua.

Norge-Nigeria var på forhånd ansett som selve nøkkelkampen i VMs gruppe A. Frankrikes åpenbare favorittstempel ble ikke mindre etter en svært overbevisende 4-0-seier over Sør-Korea i mesterskapets åpningskamp – det luktet gammel champagne av det franske laget. Men andreplassen, som også sikrer avansement? Nigeria har vunnet 11 av 13 Afrikamesterskap, det seneste i 2018. Flere av spillerne er til daglig i Europas beste ligaer. Sør-Korea er på sin side ranket to plasser bak Norge, før VM.

På Nigeria var Barcelona-spissen Asisat Oshoala ventet å være den største offensive trusselen mot Norge, men det var altså Ordega som var farligst. Gang på gang dundret hun nedover den vidåpne Kristine Minde aveny – heldigvis for Norge var innleggene svake.

Mål. Etter 13 minutter fikk Nigerias kaptein Desire Oparanozie det som antagelig kommer til å stå igjen som VMs mest ufortjente gule kort, midt på egen halvdel. Frisparket ble slått, og kort etter fikk Norge nok et billig frispark, et stykke utenfor sekstenmeteren. Ballen gikk over, men kort etter – en hands ga et tredje frispark i norsk favør. Ved hjelp av fire dommeravgjørelser, minst halvparten av dem tvilsomme, hadde vi dermed etablert oss foran Nigerias sekstenmeter. Så vant vi en corner. Den gikk kort, til den nysignerte Barcelona-spilleren Caroline Graham Hansen. Hun gled forbi Nigerias forsvarer på eksepsjonelt elegant vis, og slo ballen ut til Guro Reiten, som klinket til. Ballen gikk i retning klynga, men traff en nigeriansk hånd, skiftet retning, og føk i mål. 1-0!

Altså tok det bare 17 minutter for Norge å gjøre et bedre mesterskap enn forrige EM, da vi reiste hjem med null poeng og null mål.

Det vil være galt å si at kampen snudde etter goalen. Ordega fortsatte å løpe fra Kristine Minde, og Nigeria var farlig frempå et par ganger. Men innleggene nådde aldri helt frem, samtidig som skuldrene hadde senket seg hos de norske spillerne. Vilde Bøe Risa og Ingrid Syrstad Engen fant roen sentralt på midtbanen. Guro Reiten – som ikke alltid har fått ut sitt beste på venstrekanten på den norske midtbanen – var god. Caroline Graham Hansen på motsatt kant var enda bedre.

To kjappe. Etter 34 minutter ble spiss Lisa-Marie Karlseng Utland spilt fri av Guro Reiten. Fra ti menter dundret Utland smalt inn 2-0, via hanskene til Nigerias keeper. Feiringen var nokså innovativ ­– Utland tok en imaginær selfie av seg selv og lagvenninnene. Jo da, ingen tvil: Sterkere sammen, som NFF-slagordet forteller.

Bare tre minutter senere lempet Isabell Herlovsen ballen inn i feltet. Utland presset Nigerias midtstopper Osinachi Ohale såpass mye at den uheldige spilleren satte ballen i eget nett. 3–0.

Stillingen gjenspeilet ikke på noen måte kampbildet, men likevel var det ingen tvil. Norge var giftigst, og ledet fortjent. I omgangens siste minutter skapte Nigeria uro i det norske forsvaret. Ballen ble flere ganger spilt hardt inn i feltet, og det var helt tydelig at Norge ikke på noen måte hadde kontroll. Men heldigvis hadde vi Maren Mjelde som høyre midtstopper, og ikke Håvard Nordtveit. Kapteinen ryddet opp, og lagene gikk til pause.

Stillingen gjenspeilet ikke på noen måte kampbildet, men likevel var det ingen tvil.

Skader. Hvis første omgang var et fyrverkeri, var andre omgang en kjedelig femmil. Den ene spilleren etter den andre ble liggende skadet på bakken, ikke minst de norske. Caroline Graham Hansen la seg eksempelvis nedpå etter en duell med to nigerianere i det 63. minutt, og reprisen viste at hun åpenbart var usikker på hvor hun egentlig hadde vondt. Ellers var Hansen det største lyspunktet i omgangen. Lekre detaljer, smarte pasninger og tidvis ute av stand til å miste ballen.

MEDALJER OG MOTSTAND – 100 ÅR MED NORSK KVINNEFOTBALL

Det er mer enn hundre år siden den første kampen ble spilt, og Norge har i lange perioder vært blant verdens ledende nasjoner i idretten. Likevel er historien om norsk kvinnefotball aldri fortalt i sin helhet. Derfor har Morgenbladet og Josimar nå gått sammen om å skrive en slik historie, som oppkjøring til VM i fotball i Frankrike, som starter 7. juni. 

Les alle artiklene her.

Omgangens største sjanse sto Nigeria for, og naturlig nok kom den på Kristine Minde aveny. Asisat Oshoala skar inn, og rundet til slutt keeper Ingrid Hjelmseth, men vinkelen ble for spiss.

Nigeria er ingen svak motstander, og tre mål på en omgang er overbevisende. Likevel: Norge må strammes opp kraftig bakover hvis målsettingen om medalje skal nås. Onsdag venter Frankrike, og antagelig er det Lyon-stjerneskuddet Delphine Cascarino som får sjansen på Kristine Minde aveny. Det kan fort bli i overkant spennende. De norske midtbanespillerne vil også få kjørt seg mot Cascarinos lagvenninne Amandine Henry, som vel ikke har tapt en duell de siste fem årene, fra sin defensive midtbaneposisjon. VM er i gang, Norge vant fortjent, og er tross trøbbelet allerede ganske nærme avansement til åttendedelsfinalen. 

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse