11:02 - 23. juni 2019

Tastaturkrigerne

USA har endret reglene: Nå skal militæret gå offensivt til verks – på tastaturet. Kan hacking bli til krigserklæring? Vi leste manualen for kyberkrig.

Kybervåpen: Både russiske og amerikanske spionasjeoperasjoner har vist en enorm kapasitet til å infiltrere andre lands datastrømmer. Arkivfoto: Christian Belgaux

Se for deg at norske soldater har brutt seg inn i nesten alle russiske kraftverk. På veien har de sneket seg over grenser med stealth-teknologi, knust seg gjennom gjerder og sperringer, og rapportert tilbake mengder av informasjon om russiske forsvarsinstallasjoner. Nå truer de med å skru av strømmen i hele Russland, med mindre russerne gjør som vi ber om i forhandlinger. De samme soldatene har vist at de mener alvor. For noen få år siden sprengte de store mengder utstyr beregnet på iransk kjernekraft.

Hvis dette hadde vært virkelighet, hadde Russland kunnet vifte med Folkeretten, reglene om forholdet mellom land. De ville ha sagt at norske soldater som herjer på russisk jord, er forbudt, og at dette i praksis betyr at Norge har erklært Russland krig. De ville videre si at de har rett til å forsvare seg, og rett til å svare med proporsjonale midler.

Spøkelser i maskinen. Ifølge avisen The New York Times har amerikanske agenter i det siste begått nettopp slike innbrudd for å installere offensive våpen i russiske kraftverk. Men våpnene er digitale: Det er ingen soldater på bakken. I stedet er det spøkelser i maskinen. Virus i skyen. Kuk i computeren.

Annonse