Aktuelt

Tabben fra himmelen

I noen minutter så Norge ut til å kunne hale i land et ufortjent poeng mot gullfavoritten Frankrike.

Hun, av alle! Hun som aldri gjør tabber. Som har vært i medienes fokus hele tiden siden VM startet. En nøkkelspiller i sin klubb i Lyon, mange ganger Champions League-vinner, en matchvinner som har høstet flere personlige utmerkelser, som alltid dirigerer kampen og er tryggheten selv.

---

Frankrike-Norge 2–1

Andre gruppespillekamp i VM 2019.

Allianz Riviera, også kjent som Stade de Nice.

34 852 tilskuere.

Mål Frankrike: Valérie Gauvin (46) og Eugénie Le Sommer (72, straffe).

Mål Norge: Wendie Renard (54, selvmål).

---

Kanskje var det Caroline Graham Hansen som egentlig gjorde det?

For det var den norske spissen Hansen som, tungt pustende, halset halvannen meter bak Lyon-spilleren Wendie Renard, som 56 minutter ut i kampen satte ballen i eget nett. Egentlig upresset, hun kunne enten latt ballen gå ut over dødlinja til femmeterutspark, eller trygt bredsidet den ut til corner. Renard scoret to mål i Frankrikes forrige kamp mot Sør-Korea, og er en av lagets nøkkelspillere. Men selv den beste, den mest talentfulle, kan tabbe seg ut når presset blir for stort.

Og da, med 1–1 mot Frankrike, selveste storfavoritten, hadde Norge avansementet i lomma.

Norske problemer.

Norge gikk inn i kampen som underdog. Frankrikes spill i første kamp var meget overbevisende, og fotballfeberen herjer i landet. I Nice hadde de 35 000 tilskuere i ryggen. Selv om stemningen i den norske leiren var demonstrativt god og optimistisk i forkant – har noe lag noen gang vært så sterke sammen som Norge i VM 2019 – ville ett poeng mot de franske favorittene være over all forventning.

Første omgang var stort sett som forventet. Frankrike, med seks spillere fra Lyon i startelleveren, presset kraftig. De fikk en haug med cornere, og hver gang fant kamera hodespilleren Renards intense blikk. Men midtstopperens dødelige effektivitet fra Sør-Korea-kampen var borte, og målene uteble. På den norske venstresiden var Kristine Minde aveny, vidåpen under første kamp mot Nigeria, fortsatt ikke lukket. Kadidiatou Diani hadde fått plassen på høyrevingen, og laget stadig problemer. På vår venstre midtbane spilte Guro Reiten, som helt klart er sterkest offensivt, og ikke falt dypt nok til å gi Kristine Minde tilstrekkelig hjelp.

Men også Norge var giftige. En nikk fra Ingrid Syrstad Engen føltes livsfarlig i øyeblikket, selv om Frankrikes keeper sto rett bak forsvareren som headet unna. Isabell Herlovsens never ending tour som løpende spiss skapte en viss ubalanse i Frankrikes forsvar. I et par korte perioder klarte Norge å etablere et press. Karina Sævik, som kom inn i laget på Lisa-Marie Karlseng Utlands plass, var aggressiv og bra.

Det sto 0–0 ved pause. Tross våre sjanser var det et heldig resultat for Norge. En vag optimisme spredde seg – kunne det gå likevel?

Sekunder. Nei. Dommeren blåste i gang andre omgang, og Frankrike gikk rett i angrep. Eugénie Le Sommer spilte ballen ut til Amel Majri – en av flere franske spillere med muslimsk bakgrunn. På vår høyreside var Ingrid Moe Wold et par meter på etterskudd, og Majris innlegg var presist. På femmeterstreken kjempet Valérie Gauvin seg foran den ellers solide Maria Thorisdóttir og skjøt hardt på direkten. Rett i mål, uten sjanse for keeper Ingrid Hjelmseth.

Luften gikk ut av de norske jentene. Frankrike tok kontroll over midtbanen, og så ut til å ville sette i gang kverna. Men så, tre-fire raske kombinasjoner: Graham Hansen slo en støttepasning til Syrstad Engen, midt på Frankrikes halvdel, og stormet mot feltet. Kjapt fra Syrstad Engen til Guro Reiten, enda kjappere ut til Isabell Herlovsen, som etter en nydelig stikkball var igjennom på venstre side. Skyt! Nei, Herlovsen valgte innlegg, dessverre ikke på langt nær like presist som det franske, noen minutter tidligere. Alle trodde midtstopper Renard hadde full kontroll. Det hadde hun ikke. Med Graham Hansen bak seg satte Renard ballen i mål. 1-1, og maks flaks for Norge.

Det lugget litt for Frankrike i de påfølgende minuttene – spillet gled ikke som det skulle. De norske jentene maktet ikke å skape ytterligere ubalanse, men bidro i det minste til å senke tempoet, ved hjelp av god, gammeldags drøying av tiden.

Så kom situasjonen som avgjorde kampen: Et fransk innlegg, litt hit og dit i feltet, før Frankrikes Marie Torrent hoppet inn i en duell med begge bena. Hun bommet på ballen og knottene traff gresset. Ingrid Syrstad Engen traff ballen halvveis, før knottene fortsatte opp i lufta og rett inn i Torrents kne. Torrent ble liggende, Syrstad Engen bøyde seg og sa unnskyld – enten bekymret for å ha skadet sin motspiller, eller for hva VAR kunne finne på.

For etter først å ha dømt utspill, løp dommeren mot videoskjermen. Under Spania-Sør Afrika noen dager tidligere hadde en identisk situasjon gitt straffe. Så også denne gangen. Le Sommer var tryggheten selv. 2–1 til Frankrike.

Fullstendig fortjent, men landslagstrener Martin Sjögren kunne i det minste si til pressen at straffen var diskutabel.