08:43 - 07. juni 2019

Sovjet, vi? Langt ifra!

Ni av ti mellomledere i staten ville aldri funnet på å prioritere det målbare foran det sanne.

HBO-serien Chernobyl er blitt tolket som en advarsel til menneskeheten. I samfunn der enkeltmenneskers prestisje og makt kobles til å nå tilfeldige mål og frister, blir byråkraten konge. Og i samfunn der tilgangen til informasjon blir styrt av den som har noe å skjule, blir sannhet underlagt makt.

Forbundet Ja til Norske Politikere har sett serien, og er ikke bekymret for tilstanden i Norge.

– I Norge har vi et system som heter Demokrati, og det er bevist at et slikt system ikke kan implodere, forteller Bjørndun Slagsrop Ungahr Grand-Hageberg (BSUG), som er talsmonster for forbundet. Hen er satt sammen av kroppsdeler fra alle de norske partilederne, og hjernen hans opererer ved hjelp av en konsensusprogrammert kunstig intelligens som heter «Einar».

I Chernobyl kan man se hvordan reaktor nummer fire ved atomkraftverket i den østlige delen av det som da var den ukrainske sovjetrepublikken ble sprengt i fillebiter, selv om det ifølge de ledende autoritetene ikke var mulig at noe slikt kunne skje. Etter først å ha kjørt dampveivals over alle advarsler fra fagfolkene i kontrollrommet, avviser sjefene etterpå at det finnes et problem, før de til slutt avviser at problemet hadde noe med deres handlinger å gjøre.

– I vestlige demokratier ville vi aldri tillatt at lederne bare lot en eksistensiell krise utvikle seg gradvis, uten å ta ansvar for sine handlinger og følge rådene fra de ledende vitenskapelige autoritetene, sier BSUG.

Kritikere har hevdet at den moderne måten å styre offentlige tjenester på, med tallfestede mål, oppsplitting av ansvar og gigantiske kommunikasjonsavdelinger for å forvalte forvaltningens omdømme, til forveksling kan ligne på den sovjetiske byråkratmaskinen.

– Dette vil vi avvise på det sterkeste. Ifølge denne tilfredshetsundersøkelsen hos våre rektorer, sykehussjefer og politisjefer har vi tvert imot gått frem på alle indikatorer for god ledelse, sier BSUG, og legger frem et ark med mange sektordiagrammer.

I den neste tiårsperioden skal Vesten levere fantastisk vekst i levestandarden samtidig som utslippene skal kraftig ned.

– Bare se på disse målene! De er helt enorme. Våre planer har mer enorme mål enn de sovjetiske. Hva mer kan vi gjøre, spør den entusiastiske talsmonsteret, retorisk.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse