19:50 - 05. juni 2019

Pokalen som forsvant

Ingen vet hva som skjedde med pokalen fra Norges VM-seier i 1995.

Best i verden: Norge slo Tyskland 2–0 i VM-finalen i 1995. Fra venstre Ann-Kristin Aarønes, Linda Medalen, Heidi Støre og Gro Espeseth. Senere rotet NFF bort pokalen – i dag vet ingen hvor den er. Foto: Calle Tørnstrøm / NTB scanpix

Etter å ha vunnet sølv i fotball-VM i 1 1991 var Hege Riise tilbake til jobben i sportsbutikken på Strømmen. Det var trening på fritiden og svært liten oppmerksomhet – slik det alltid har vært, og fortsatt er, for kvinnelige fotballspillere.

– Jeg hadde fine arbeidsgivere og fikk fri når det var samlinger. Det gikk rundt på et vis, men jeg levde fra hånd til munn. Vi fikk noe bonus, og det var mye penger for oss. Akkurat hvor mye husker jeg ikke. Et VM-gull ga kanskje 40–50 000 kroner i bonus. Etter hvert, da kvinnefotball kom på OL-programmet, kom det en stipendordning gjennom Olympiatoppen.

– I og med at vi fikk gode prestasjoner på landslaget fikk vi mye oppmerksomhet. I et par uker var vi ‘stjerner’. Da skulle mange lage reportasjer om oss. Så fort medaljen var hentet og vi var tilbake i klubben, var det niks. Mediemessig gikk det fra å være ‘der oppe’ til ‘her nede’, gestikulerer hun.

Annonse