Annonse
00:00 - 07. juni 2019

Lønn som skifter kjønn

Hann-tre et år, hunn-tre det neste, eller omvendt.

Veksling: Forskere har funnet at hos en type amerikansk lønn er det ikke uvanlig å bytte kjønn fra et år til et annet. Foto: V. GIANNELLA/De Agostini / Getty Images
Annonse

Vi mennesker, som er en del av dyreriket, tenker ofte på kjønn som noe vesentlig. Det å bytte kjønn for eksempel, går ikke upåaktet hen. Også i dette henseende lever plantene i en helt annen virkelighet. Over 90 prosent av dem er både hunn og hann samtidig, og det er egentlig en ganske praktisk anordning. De trenger ikke være redde for ikke å finne seg en partner når kvelden er omme, ei heller er panikkalder et kjent fenomen i planteriket. De fleste har mekanismer som gjør at det legges til rette for å bli befruktet av et annet individ, men om det skulle knipe, mange kan befrukte seg selv.

Men så har vi enkelte planter som er enkjønnede, de har enten hunnblomster eller hannblomster, og lever derfor et ganske normalt kjønnsliv. Det var i hvert fall slik vi trodde det var, før denne studien der forskerne Jennifer Blake-Mahmudog Lena Struwe har funnet ut at hos en type amerikansk lønn er det ikke uvanlig å bytte kjønn fra et år til et annet. Hann-tre et år, hunn-tre det neste, eller omvendt. De fant også at hann-trær vokser mest, mens hunn-trær har større sannsynlighet for å dø. Dette hadde jo ikke vært så rart om det var slik at trærne hadde en «reke-strategi», altså at man er hann som liten, og når man blir stor nok til å produsere rogn, blir man hunn-reke. Siden kjønnsskiftet alltid går fra hann til hunn, må nødvendigvis flest hunner dø.

Men denne studien forteller en annen historie. Forskerne fant at 54 prosent av lønnetrærne byttet kjønn i løpet av fire år, og 26 prosent av disse byttet kjønn flere ganger. Totalt i studien var det tre ganger så mange hann-trær som hunn-trær, men 75 prosent av trærne som døde i løpet av studien, var hunn-trær. Siden det koster mer å bære frem frø enn å sende ut pollen, er det en stor fordel for hunn-treet å være stort og sterkt. I motsetning til det de hadde forventet, fant forskerne at sykelige trær hadde høyere sannsynlighet for å være hunn-trær, og størrelsen på treet hadde ikke betydning for hvilket kjønn det hadde.

Annonse