00:00 - 21. juni 2019

Kina vender blikket mot nord

Kina satser på forskningssamarbeid i Arktis, med blant andre Norge. Norske forskere strides om hva som er årsaken til den voksende interessen.

Ny giv mot nord: Xue Long 2, Kinas ferske isbryter, ble sjøsatt sent i fjor og tok sin første testtur i Østkinahavet for bare noen uker siden. Kineserne satser stort på tilstedeværelse i Arktis for tiden – for forskning, men ikke bare for forskning. Foto: VCG/Getty Images

I slutten av mai satte Snødragen 2 sjøben for alle første gang. Dragen – «Xue Long 2» på morsmålet – er Kinas splitter nye isbryter, et toppmoderne forskningsskip til bruk i polområdene. Denne tidligsommeren har skipet vært på et toukers testseilas, før det etter hvert skal vende nesen nordover, mot de store isøder.

Kina satser på polområdene, og det merkes også i Norge: Nordiske og kinesiske forskere samarbeider i et arktisk forskningsnettverk, og kineserne holder store konferanser om «China and the Arctic». Universitetene i Bergen, Oslo og Tromsø har alle samarbeidsavtaler med kinesiske motparter, og regjeringens handlingsplan for norsk-kinesisk forskningssamarbeid legger stor vekt på klima-, miljø- og polarforskning.

– Kina er en forholdsvis ny aktør, men vi ser at de satser på arktisk forskning. Med infrastruktur, og også med at de publiserer. Man ser at de er ambisiøse, sier forskningsdirektør Nalân Koç ved Polarinstituttet i Tromsø.

Annonse