00:00 - 21. juni 2019

Kannibalplaneten

Stammer vi alle sammen fra kannibaler? Europas eldste levninger av mennesker kan tyde på det.

Middagsrester: Mer enn 25 prosent av alle menneskeben funnet i verdensarvområdet Atapuerca i Spania, bærer tegn på å ha blitt spist av andre mennesker. Bildet viser omtrent 800 000 år gamle menneskelige fossiler funnet i en av områdets huler, Gran Dolina. Foto: Javier Trueba / MSF / Science Poto Library / NTB scanpix

«Å spise mennesker? Det er noe av det mest menneskelige som finnes.»

José Miguel Carretero Diaz har salt-og-pepper-skjegg på spansk vis, et sted halvveis mellom todagersbust og fullt skjegg. Svart vinterjakke og fjellsko. Når vi møter ham, på 57-årsdagen hans, har han tilbragt nesten to tredeler av livet med utgravinger her i dette Unesco-verdensarvområdet. Carretero Diaz har jobbet i Atapuerca siden 1986. Selv er han biolog, og leder av Laboratoriet for menneskelig evolusjon ved Universitet i Burgos i Spania.

– Det er én hovedgrunn til at vi mennesker er overalt på jorda. Og det er at vi spiser alt. Vi mennesker klarer å finne føde overalt. Vi kan finne en måte å overleve på Nordpolen, til og med.

Annonse