Annonse
00:00 - 14. juni 2019

«Judit, du spiller som en mann»

Hun ble verdens yngste stormester som 15-åring. Men tre tiår etter at Judit Polgar skrev kvinner inn i sjakkhistorien, er spørsmålet fremdeles: Hvorfor sitter det bare menn på tronen?

Dronningen i pattriarkatet: Verdens beste kvinnelige sjakkspiller Judit Polgar er kjent for sin aggressive og taktiske spillestil. I 2012 slo hun Magnus Carlsen i hurtigsjakk: – Det var en interessant kamp fordi nesten alle brikkene ble værende på brettet, og det ble svært komplekst. Men til slutt klarte jeg å lure ham, forteller Polgar.
Annonse

– Han tok det ikke spesielt bra.

Judit smiler og presser en sitronskive i koppen med usukret te. Jeg har akkurat spurt henne om reaksjonene etter en helt spesiell kamp, den mot stormester Lev Gutman i 1987. En kamp Judit selv betegner som «svært komplisert.»

Etter et vilt angrep fra Judit, hvor hun til slutt jager Gutmans sorte konge rundt på brettet, ser tyskeren at situasjonen er håpløs. Han gir opp. Ungarske Judit vinner dermed sin første kamp mot en internasjonal stormester.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«20. januar 2009 plasserte nybakte foreldre over hele kloden sine håpefulle ved tv-skjermen og fotograferte de nye verdensborgerne foran bildene alle ville tro på: av USAs nyvalgte…»