08:05 - 27. juni 2019

Jeg håper Facebooks kryptovaluta blir en shitcoin, skriver Anders Firing Lunde.

Jeg håper Facebooks kryptovaluta blir en shitcoin, skriver Anders Firing Lunde.

Vil Facebooks valuta Libra forandre verden? Er det en kryptovaluta i det hele tatt? Foto: Alfonso Jimenez / REX / NTB scanpix

Da jeg leste om Facebooks kryptovaluta Libra, som ble presentert forrige uke, ble jeg overrasket av å kjenne kvalme velle opp fra magen. Jeg var en av dem som lot meg fascinere av kryptovalutaer som bitcoin da jeg satte meg inn i dem for noen år siden. Det som overbeviste meg om at dette er viktig, var hvor enkelt jeg kunne sende penger til andre, også over landegrenser, uten at noen kunne stoppe meg eller ta betalt for det. Men jo mer jeg leste om Libra, jo mer begynte jeg å frykte at Facebook er i ferd med å ta luven fra den viltvoksende krypto-subkulturen før den er kommet ordentlig i gang. Jo mer begynte jeg å frykte at Libra gjør det enklere for Facebook å overta hele internett.

Det er kanskje vanskelig å forstå hvor revolusjonerende bitcoin føles før man selv har erfart nytten. Med bitcoin trenger du ikke en bankkonto for å betale, du kan bruke en app på mobilen. Med bitcoin trenger du ikke et selskap som Western Union hvis du skal sende penger til en bekjent på et annet kontinent, du kan bruke samme app på mobilen. For 1,7 milliarder mennesker utenfor banksystemet, for migranter som må betale høye gebyrer når de sender penger hjem, og for alle som mister tilgangen til pengene sine i krig og kriser, kan kryptovaluta gi en billigere hverdag, mer økonomisk handlekraft og frihet.

Det er i hvert fall vyene.

Annonse