09:47 - 28. juni 2019

– Jeg hadde et behov for å gi signalene i det prosessen gikk i gang

– Det var et uvanlig brev jeg sendte, medgir statsråd Iselin Nybø, men mener hun har opptrådt ryddig i prosessen som førte til at Nord Universitet tirsdag vedtok å nedlegge to tradisjonsrike studiesteder.

Kunsten å sende signaler: Rektor ved Nord universitet hadde levert en rapport som argumenterte for flere nedleggelser enn dem som ble vedtatt denne uken. Statsråd Iselin Nybø ba universitetsstyret ta hensyn også til regionens behov for kompetent arbeidskraft. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix

Angår dette andre enn nesnaværinger? Altså at Nesna legges ned som studiested etter å ha hatt lærerutdanning i 100 år? Det angår åpenbart de 80 000 helgelendingene, for «Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland» ble dannet og protesterte – i tidens protestdrakt, bunaden, – da styret i Nord universitet var samlet tirsdag. Men forgjeves.

Styret, som ledes av hjemflyttet ranaværing og tidligere nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein, vedtok å legge ned Nesna som studiested for lærere, og ikke bare det: Også sykepleierutdaningen i Sandnessjøen ble vedtatt nedlagt. 125 ansatte må flytte, eller pendle, om de skal beholde jobben.

Saken engasjerer imidlertid flere ettersom den tydeliggjør konsekvensene i vårt lange land av de siste årenes trender og reformer i sektoren: Akademiseringen av profesjonsutdannelsene, med kravet om forskningsbasert undervisning. Konsekvensene av universitetenes dels resultatstyrte finansiering, inkludert belønning av publisert forskning. Og ikke minst: Nesnas skjebne illustrerer strukturreformen, hvor universitetene skulle sjekke opp lokale høyskoler for å få sterkere fagmiljøer som sammenslåtte. Dessuten, takket være de vekslende signaler fra statsråd for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø (Venstre), har saken i nord aktualisert spørsmålet om universitetenes selvstyre.

Annonse