Annonse
00:00 - 28. juni 2019

Hvis hunder var blitt behandlet som norske griser, ville folk flest blitt med i Dyrenes frigjøringsfront, skriver Sten Inge Jørgensen

Hvis hunder var blitt behandlet som norske griser, ville folk flest blitt med i Dyrenes frigjøringsfront, skriver Sten Inge Jørgensen.

Annonse

Selv de mest hardbarkede blant oss måtte tidvis vende blikket bort da NRK Brennpunkt nylig viste en dokumentar om forholdene innen norsk svineavl. Den avdekket både klare brudd på dyrevernloven og dypt bekymringsfulle holdninger blant bøndene. Tilliten til bransjen sank videre da det like etter ble kjent at Mattilsynet i 2017 og 2018 gjennomførte en større aksjon mot svinebønder i Rogaland, hvor de fant avvik i 166 av 228 besetninger og fattet hastevedtak i hele 97 tilfeller. Den sørgelige sannheten er at det er blitt vanskelig å skille avvik fra norm.

Man skal være rimelig avstumpet hvis man i dag spiser norsk svinekjøtt uten å kjenne en bismak, og det er godt mulig at bransjen vil merke skandalen på omsetningen i sommer. Selv om kynikerne blant oss vil påpeke at det er beskjeden evidens for at slike utfordringer kan løses gjennom forbrukermakt, fremstår det nå som rasjonelt å boikotte norsk svinekjøtt. VG avslørte onsdag at de fleste grisebøndene som ble eksponert i dokumentaren fortsatt får levere til slakteriene, og i butikken er ikke kjøttet merket med hvilken gård det kommer fra.

Men hvorfor stoppe der? Gilde og Nortura reagerte på dokumentarfilmen med å kjøpe bred annonseplass i landets større aviser for å kommunisere at «Står det Gilde på pakken, skal du være trygg på at kjøttet alltid er norsk, og at dyra har hatt det bra». Dette er både en blank løgn og et kraftig signal om at noen av næringens fremste aktører ikke har forstått alvoret i situasjonen.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse