Annonse
19:24 - 11. juni 2019

Fremmedkrigerne kan være farligere enn antatt

Også dem som fjernstyrer europeiske terrorister fra Syria og Irak, må med i beregningen, mener terrorforsker Petter Nesser.

Fremmedkriger bak terror: 14. november 2015 var fortauet utenfor klubben Bataclan i Paris fullt av sørgende som la ned blomster og tente lys til minne om ofrene for terrorangrepet mot konsertlokalet kvelden før. En av de tre som angrep Bataclan, hadde vært fremmedkriger i Syria. Foto: Jeff J Mitchell/Getty Images
Annonse

Nærmere 6000 europeiske menn og kvinner har reist til Irak og Syria for å knytte seg til terrorgruppen Den islamske staten (IS) siden 2014. Omtrent en tredel av dem har kommet tilbake til Europa. Andre er drept, mens en rekke fortsatt er i Midtøsten, i leirer eller på frifot.

Hvor farlige er de?

Det var en av diskusjonene under et debattmøte på Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) i Oslo denne uken. Blant deltagerne var Petter Nesser, som forsker på terrorangrep i Europa – og dem som utfører dem – ved Forsvarets forskningsinstitutt.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse