19:24 - 11. juni 2019

Fremmedkrigerne kan være farligere enn antatt

Også dem som fjernstyrer europeiske terrorister fra Syria og Irak, må med i beregningen, mener terrorforsker Petter Nesser.

Fremmedkriger bak terror: 14. november 2015 var fortauet utenfor klubben Bataclan i Paris fullt av sørgende som la ned blomster og tente lys til minne om ofrene for terrorangrepet mot konsertlokalet kvelden før. En av de tre som angrep Bataclan, hadde vært fremmedkriger i Syria. Foto: Jeff J Mitchell/Getty Images

Nærmere 6000 europeiske menn og kvinner har reist til Irak og Syria for å knytte seg til terrorgruppen Den islamske staten (IS) siden 2014. Omtrent en tredel av dem har kommet tilbake til Europa. Andre er drept, mens en rekke fortsatt er i Midtøsten, i leirer eller på frifot.

Hvor farlige er de?

Det var en av diskusjonene under et debattmøte på Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) i Oslo denne uken. Blant deltagerne var Petter Nesser, som forsker på terrorangrep i Europa – og dem som utfører dem – ved Forsvarets forskningsinstitutt.

Annonse