00:00 - 07. juni 2019

– Det er en ond sirkel

Over 100 er drept denne uken i demonstrasjoner som har pågått i Sudan siden desember. En geriljaleder i Asker kjenner igjen brutaliteten. 

Tett på Khartoum: Fra Asker utenfor Oslo følger den tidligere opprørslederen og sosialantropologen Sharif Harir de dramatiske begivenhetene i hjemlandet Sudan tett. Han ser et lyspunkt midt i galskapen ved at urbane, unge mennesker er drivkraften bak opprøret som har pågått i et halvt år.

– Det har vært en veldig dramatisk uke i Sudan. Der har fredelige protester pågått siden desember, de førte til at diktatoren Omar al-Bashir ble felt. Mandag denne uken begynte de militære å skyte på demonstrantene. Hva forteller dine kilder i Khartoum om det som har skjedd?

– Inntil mandag sa de militære lederne at de ikke ville fjerne demonstrantene som har okkupert området foran det militære hovedkvarteret i Khartoum siden midten av april. Men så begynte de å skyte på kloss hold. Sårede ble båret inn i telt som var satt opp på plassen, men teltene ble satt fyr på. 103 er bekreftet drept, dette er lik som leger har rapportert om, 60 av dem var blitt druknet i Nilen.

– Det er meldt at noen av likene fra Nilen bar preg av å være torturert?

Annonse