00:00 - 07. juni 2019

Barn av IS-krigere er ikke tikkende bomber, mener forsker

De kommer fra et liv med avhuggede hoder i gatene og militær drilling på skolen. Det gjør ikke barn av IS-krigere til tikkende bomber, sier forskeren Mia Bloom, som har dokumentert livene deres.

De minste ofrene: En liten gutt bæres ut fra et område som inntil nylig var under terrorgruppen IS’ kontroll, i Mosul i Irak, juli 2017. I det såkalte kalifatet ble barn brukt som levende skjold, som soldater, og som hjernevaskede propagandister. Også rundt 40 barn med norsk tilknytning har tilbrakt de siste årene av sine liv der. Foto: Ivor Prickett/The New York Times/NTB scanpix

Fem foreldreløse, norske barn kom denne uken til Norge fra flyktningleiren al-Hol. De er alle barn av en norsk kvinne og en afrikansk mann, som begge sluttet seg til terrorgruppen Den islamske staten (IS).

Lenge nektet den norske regjeringen å hente barn av norske IS-krigere ut fra Syria og Irak. Først etter at Aftenposten fant den foreldreløse søskenflokken, snudde statsminister Erna Solberg. Barna som nå er kommet til Norge, er mellom ett og syv år gamle. Noen av dem er her for aller første gang. De ble født i det såkalte kalifatet, og livet der er alt de kjenner.

– For dem foregikk dagliglivet på skolen. Der de løste matteoppgaver ved å telle kuler og stridsvogner.

Annonse