00:00 - 21. juni 2019

Aps brede allianser internt var en styrke, men er nå blitt en svakhet, skriver Aslak Bonde.

Aps brede allianser internt var en styrke, men er nå blitt en svakhet, skriver Aslak Bonde.

Partileder Jonas Gahr Støre på landsmøtet til Arbeiderpartiet i april. Foto: Helge Mikalsen / VG / NTB scanpix

Arbeiderpartiet har ikke tapt valget ennå. Selv om meningsmålingene varsler et historisk dårlig resultat den 9. september, finnes det mange mulige Ap-velgere i hjemmesitter-gruppen. Noen bompengemotstandere kommer nok også tilbake på valgdagen.

Likevel er det riktig å si at Arbeiderpartiet er i en krise, og at det som skjer på rødgrønn side i politikken akkurat nå er minst like dramatisk som det som skjer i en Solberg-regjering med oppløsningstendenser.

Arbeiderpartiet har over flere år lekket velgere til Sp, SV, Rødt og MDG, og det er umulig å se hvordan partiet skal hente mange av dem tilbake igjen. Konsekvensen er at det oppstår tvil om Aps lederrolle i rødgrønne allianser. Det igjen gjør at høyresiden får styrket troverdigheten i sine vekslende argumenter om at Ap i fremtiden ikke vil ha styrke til å stoppe Rødts, SVs, MdGs eller Senterpartiets mest ytterliggående politikk. Et Ap-ledet alternativ fremstår som mer ekstremt enn før, og da blir det vanskeligere å frata Høyre og Frp makten.

Annonse