Annonse
13:03 - 08. mai 2019

– Vi bor i et område som er som en vulkan

Tretti år etter Libanons blodige borgerkrig vil fotojournalist Marwan Naamani vise de unge hvorfor krig ikke er den enkle utveien.

I kampens hete: Byen Souk Al Ghareb i et fjellområde midt i Libanon var før borgerkrigen et populært reisemål. Under krigen foregikk det mange kamper i byen. Her er en militssoldat i et av de erobrede husene i Souk Al Ghareb i 1983. Få timer etter at bildet var tatt, ble fotografen skutt i hodet, men overlevde. Foto: Ramzi Haidar
Annonse

– I løpet av borgerkrigens 15 år mistet vi mer enn 150 000 mennesker, 30 000 forsvant. Hundretusener ble skadet og 60-70 prosent av landet ble ødelagt. For ingenting.

Marwan Naamani sitter på en balkong i Libanons hovedstad Beirut og forteller om prosjektet han har jobbet med de siste månedene. Sammen med en gruppe dedikerte fotografer har han samlet bilder til en utstilling om borgerkrigen slik den så ut da den herjet Beirut mellom 1975 og 1990.

Krigen var et resultat av mange kompliserte faktorer, deriblant konflikten mellom Israel og palestinerne, som dels utspilte seg i Libanon. Flere hundre tusen palestinske flyktninger bodde og bor i Libanon. Konflikten ble filtrert inn i motsetningene mellom landets kristne og muslimer, og nabolandene blandet seg inn. Syria sendte styrker inn i Libanon og Israel invaderte landet.  I 1989 ble det inngått en fredsavtale, som fordelte makten mellom kristne, sjia- og sunnimuslimer i Libanon. Men 30 år senere er det fortsatt friksjon og konflikt mellom Libanons folkegrupper. 

Annonse