00:00 - 10. mai 2019

Tog, sykehus og universiteter styres på ulike måter. Men ansvarsfraskrivelsen er felles, skriver Aslak Bonde.

Tog, sykehus og universiteter styres på ulike måter. Men ansvarsfraskrivelsen er felles, skriver Aslak Bonde.

Ansvarliggjøring: Trygve Slagsvold Vedum med bunad, Erna Solberg med motargumenter under Stortingets muntlige spørretime. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.

Onsdagens spontanspørretime i Stortinget med statsminister Erna Solberg ble en demonstrasjon av det innfløkte norske styringssystemet. Over mange tiår har Stortinget gått bort fra den direkte og detaljerte samfunnsstyringen, og over til et bredt spekter av ulike styringsformer som man skal være spesialist for å ha oversikt over.

Av og til hjelper ikke det heller. De som jobber i Vy, det som inntil nylig het NSB, fikk i helgen twitter-beskjed av samferdselsministeren om at de ikke har forstått det systemet de selv jobber i. Selskapet kan, ifølge statsråden, selv hekte flere sovevogner på togene – slik at alle de med nypåført flyskam kan gå over til nattog.

Det var en overraskelse for de aller fleste, også for Ap-leder Jonas Gahr Støre som åpnet spørretimen. Han ville ha statsministeren til å forklare klokskapen i en jernbanereform som har gitt oss flere nye selskaper, uforståelige navn, og handlingsrom som aktørene selv ikke er klar over. Solberg svarte med at reformen fortsatt er ny, og at den sikkert vil sette seg. Hun er fast i troen på at systemet med mange spesialiserte organisasjoner/bedrifter og statlig kjøp av togtjenester fra konkurrerende transportselskap, vil gi mer tog for pengene en gang i fremtiden.

Annonse