00:00 - 24. mai 2019

Til bunns!

Sjeldne metaller havner midt i geopolitiske konflikter. Nå skal havbunnen støvsuges. Vi ble med til Jamaica da regelverket skulle snekres.

Reisebrev fra overordnet nivå: Støvsugere store som busser er snart klare til å bringe oss metall fra dypet til «Det grønne skiftet». Reglene for havbunnen lages på Jamaica.

«Kjør oss til Havbunnen, takk. »

– Havbunnen? Jamann.

Folk i Kingston kan veien til Havbunnen. Du holder deg på Marcus Garvey Drive og svinger ut mot kaia like nedenfor Trench Town. Men det er ikke lov å la seg avlede av at hvert gateskilt er strofer fra Bob Marleys sanger og at Jamaica er vuggen til så mye av musikken verden har latt hoftene vugge til. Av med solbrillene. Ned med humøret. Vekk med de hoftene. Da går vi inn i The Seabed, et stort, hvitt, lavt hotellignende murbygg hvor tiden har stått stille siden dronning Elisabeth høytidelig innviet det i 1984 som hovedkvarteret for The International Seabed Authority. «Knapt nevnt og bare unntaksvis forstått», heter det om dette organet i en folkerettslig artikkel publisert i mars. Fra nå nevnes det oftere, av to grunner, minst.

Annonse