16:22 - 01. juni 2019

«Til å begynne med satt vi med følelsen av at vi ble ledd av»

Dagbladet var med å arrangere uoffisielt kvinne-NM og Norway Cup med jentelag – men latterliggjorde samtidig kvinnefotballen i sine reportasjer.

Dobbeltkommunikasjon: Dagbladet var medarrangør av de første uoffisielle norgesmesterskapene i fotball for kvinner. Slik ble arrangementet dekket redaksjonelt.

1970-tallet regnes som kvinnefrigjøringens store tiår. Dette fikk også følger på fotballbanen.

I 1971 hadde Frigg, en av Oslos tradisjonsrike vestkantklubber, vært et topplag på herresiden i et tiår. Dagbladet var en av Norges viktigste aviser. Altså var det to tungvektere på hvert sitt felt som gikk sammen om å arrangere et norgesmesterskap i fotball for kvinner. Dette skjedde samme år som engelske FA avviklet forbudet mot å leie ut baner til kvinnefotballag. Frigg hadde allerede arrangert kvinnekamper som pauseunderholdning mens A-laget spilte.

– Dette var igangsatt av kommersielle hensyn, for å trekke folk til tribunene. «Kom å se mor spille fotball» var et av slagordene, sier Per Pettersen, forsvarsspiller på Frigg og landslaget i denne perioden.

Annonse