Annonse
09:00 - 31. mai 2019

– Setter debatten sjakk matt

Tolv fremstående norske klimaforskere vil ikke lenger stå og se på hvordan Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, administrerende direktør for Norsk olje og gass, bruker FNs klimapanel som et kronargument for å videreføre norsk oljeproduksjon.

Oljegeneralens svarte mantra: Klimaforskere rykker ut mot Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, som de mener misbruker FNs klimapanel. Schjøtt-Pedersen møtte MDGs Arild Hermstad til debatt i Dagsnytt atten 23. april. Skjermdump
Annonse

«Det er altså slik at FNs klimapanel, den aller største autoriteten på dette området, sier at en fjerdedel av verdens energi i 2050 må komme fra olje og gass», sa Karl Eirik Schjøtt-Pedersen da han 23. april var gjest i Dagsnytt atten på NRK, slik han har vært så mange ganger tidligere.

Schjøtt-Pedersen, som er administrerende direktør i bransje- og lobbyorganisasjonen Norsk olje og gass, har de siste månedene fremført dette argumentet svært mange ganger – på radio som på tv, på nett som på papir, fra Firda til Aftenposten. Det er blitt sagt i NTB-meldinger, innlegg og kronikker. I Dagsavisen hevdet han 18. mars at klimapanelets analyser viser «… at selv med de tiltakene verden må gjennomføre for å holde temperaturøkningen under 1,5 grader, så må rundt ¼ av den energien som verden vil trenge i 2050 komme fra olje og gass». Men nå går tolv fremstående norske klimaforskere ut mot påstanden i et innlegg i Morgenbladet: «Det er viktig for oss å forklare hva rapporten sier om produksjon av fossil energi», skriver de.

Alle underskriverne har selv erfaring fra FNs klimapanel, og de fleste har vært hovedforfattere.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse