09:00 - 31. mai 2019

– Setter debatten sjakk matt

Tolv fremstående norske klimaforskere vil ikke lenger stå og se på hvordan Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, administrerende direktør for Norsk olje og gass, bruker FNs klimapanel som et kronargument for å videreføre norsk oljeproduksjon.

Oljegeneralens svarte mantra: Klimaforskere rykker ut mot Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, som de mener misbruker FNs klimapanel. Schjøtt-Pedersen møtte MDGs Arild Hermstad til debatt i Dagsnytt atten 23. april. Skjermdump

«Det er altså slik at FNs klimapanel, den aller største autoriteten på dette området, sier at en fjerdedel av verdens energi i 2050 må komme fra olje og gass», sa Karl Eirik Schjøtt-Pedersen da han 23. april var gjest i Dagsnytt atten på NRK, slik han har vært så mange ganger tidligere.

Schjøtt-Pedersen, som er administrerende direktør i bransje- og lobbyorganisasjonen Norsk olje og gass, har de siste månedene fremført dette argumentet svært mange ganger – på radio som på tv, på nett som på papir, fra Firda til Aftenposten. Det er blitt sagt i NTB-meldinger, innlegg og kronikker. I Dagsavisen hevdet han 18. mars at klimapanelets analyser viser «… at selv med de tiltakene verden må gjennomføre for å holde temperaturøkningen under 1,5 grader, så må rundt ¼ av den energien som verden vil trenge i 2050 komme fra olje og gass». Men nå går tolv fremstående norske klimaforskere ut mot påstanden i et innlegg i Morgenbladet: «Det er viktig for oss å forklare hva rapporten sier om produksjon av fossil energi», skriver de.

Alle underskriverne har selv erfaring fra FNs klimapanel, og de fleste har vært hovedforfattere.

Annonse