00:00 - 24. mai 2019

Sentrum vinner valget

Det blir ikke ytre høyre, men liberale og grønne politikere som får mest innflytelse i det nye Europaparlamentet.

Frittalende: Den liberale gruppens leder Guy Verhofstadt er blant Europaparlamentets skarpeste kritikere av ytre høyre. Foto: Jean-Francois Badias/AP/NTB scanpix

En kan lett få inntrykk av at Europa er rammet av en nasjonalistisk bølge, som sakte, men sikkert vil sette i gang en demontering av EU. Som et ekko fra forrige europaparlamentsvalg i 2014, har pressen vært mest opptatt av nasjonalisters og populisters fremvekst. Vinklingen har virket ekstra aktuell nå, da de klassiske borgerlige og sosialdemokratiske partiene går tilbake på bred front. Men den praktiske konsekvensen av at søsterpartiene til norske Høyre og Arbeiderpartiet ikke lenger kan danne en flertallsallianse i Europaparlamentet, er ikke at ytre høyre får en hånd på rattet. Tvert imot blir det nå de to aller mest integrasjonsvennlige partiene i sentrum som får styrket innflytelse. Uten deltagelse fra en eller begge av disse, kan det ikke dannes noen ny majoritet.

Matematikken er nådeløs. På de siste meningsmålingene før EU-borgerne begynte å gå til urnene 23. mai, vil de konservative i sentrum-høyre-gruppen EPP og sosialdemokratene i S&D få om lag 310–330 seter. De vil mangle pluss minus 50 seter for å få over halvparten i parlamentet.

Særlig den liberale gruppen ligger an til å styrke seg, med kanskje så mye som 40 seter til rundt 100, etter at den ble assosiert med Emmanuel Macrons En Marche. Men også De grønne går noe frem, og vil ifølge anslag få rundt 55 seter.

Annonse