11:54 - 04. juni 2019

Revolusjon fra talerstolen

I 1976 ga NFF etter, og godtok norsk kvinnefotball. Generalsekretæren ville bremse utviklingen, men er siden blitt hyllet som foregangsfigur for kvinnefotball.

Per Pettersen førte ordet og fyrte løs fra talerstolen, i det som må betegnes som en av de viktigste talene i norsk idrettshistorie.

På starten av 1970-tallet ble Norway Cup og uoffisielle norgesmesterskap arrangert i Oslo. Samtidig grodde det i lokalfotballen flere steder i Norge. I Stavanger hadde Mulier blitt dannet i 1970, som historiens første rene kvinnefotballklubb, og Rogaland fulgte opp med kretsmesterskap og serier de neste årene. Romerike arrangerte kretsmesterskap i 1973, i Glåmdal i Østerdalen ble det spilt en serie i privat regi. I Trøndelag etablerte Trondheims-Ørn og noen andre klubber en egen fotballkrets for kvinner, med seriespill for seniorlag. I Skien spilte bydelsklubben Fossum og den tradisjonsrike herrefotballklubben Odd sin første damekamp i juli 1971, og dannet serie med lag fra Vestfold som i lokalavisene ble omtalt som «Sparkepikeserien». Til kretstinget i Bergen og Omegn Fotballkrets i 1975 var innføringen av organisert fotball for jenter og kvinner oppe som forslag.

– Kretsstyret gikk imot forslaget! Og kretsen var som en «utsendt medarbeider» av NFF, sier Sandvikens primus motor, og senere styremedlem i Norges Fotballforbund (NFF), Mette Hammersland.

Annonse