Annonse
00:00 - 03. mai 2019

Øyet som ser

Dit statens øye vender, finner du dens fiender. Hundre år med diskusjon om overvåkning forteller historien om hvem Norge frykter.

Annonse

«De russiske sagfilere, hva synes De om dem?»

Spørsmålet sto på trykk i Morgenbladet, 26. november 1900, selv om rett skal være rett: Intervjuet ble gjort av den konservative avisen Ørebladet, og bare sitert i en notis i Morgenbladet. Intervjuobjektet? En dikter: herr Henrik Ibsen.

– At der er spioner iblant dem kan jo være så. Men at alle russiske sagfilere skulle være spioner, det har jeg vanskelig for å tro. Russerne er nemlig ikke så tåpelige at de evig og alltid til sine spionerier skulle bruke sagfilere og kun sagfilere, sa Ibsen.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse