Annonse
00:00 - 16. mai 2019

Norsk økonomi går så bra at det er umulig å skape mye ny klimavennlig industri, skriver Aslak Bonde.

Norsk økonomi går så bra at det er umulig å skape mye ny klimavennlig industri, skriver Aslak Bonde.

Thunbergsk klimaperspektiv: Unge demonstranter over store deler av verden fulgte Greta Thunbergs eksempel og tok til gatene i mars. Ønsket om klimavennlige reformer er markant synlig, også hos norske politikere, som alle vil sørge for at «det er Norge som leder an i utviklingen systemer for fangst og lagring av CO2». Arkivfoto: Sofie Amalie Klougart
Annonse

Arbeidsledigheten går ned, en økende andel av befolkningen kommer i jobb, oljefondet legger fortsatt på seg, og det meste av den relativt høye veksten i økonomien kommer i privat sektor. Finansminister Siv Jensen hadde all grunn til å være fornøyd med tallene hun tirsdag presenterte i sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett for 2019.

Den økonomiske utviklingen er så bra at hun – sett med en samfunnsøkonoms øyne – burde lagt frem noen forslag for å stramme inn. Enten burde hun ha kuttet noen av statens utgifter eller så burde hun ha brukt økte skatter eller avgifter til å redusere den private kjøpekraften. Det gjorde hun ikke – med et mulig unntak for at overføringene til kommunene og fylkeskommunene er såpass knappe at det kanskje kan komme reelle utgiftskutt i den sektoren.

Finansministerens formelle begrunnelse for at hun ikke strammer inn i budsjettet, er at hun vil være forutsigbar. Det er i budsjettforslaget hver høst men tar utgifter opp og ned. Revideringen på våren dreier seg stort sett bare om å justere tallene slik at man tar hensyn til det som har skjedd det siste halve året.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse