00:00 - 03. mai 2019

Lager super-sæd med Crispr

– En teknologi som kan redde menneskearten.

Levende sædceller sett gjennom et mikroskop. De sterke fargene og lyset kommer fra refleksjoner i mikroskopglasset. Foto: Mads Nissen / Ritzau / NTB scanpix

Spetakkelet etter nyheten om de kinesiske Crispr-babyene har ennå ikke roet seg. Mange forskere har tatt til orde for et internasjonal forbud mot all genredigering av befruktede menneskeegg og -embryo og -sæd. Dette hindrer ikke amerikanske forskere ved Harvard fra å forsøke å bruke siste skrik innen Crispr-teknologi til å manipulere DNA-et i sædceller, skriver Technology Review. Hensikten er i første omgang å finne ut hvordan man kan lage barn som det er mindre sannsynlig at får Alzheimers sykdom, men Crispr gir enda større muligheter i fremtiden, for eksempel for å lage en «genetisk motgift» mot den neste svartedauden. «Dette er en teknologi som kan redde menneskearten», uttaler forskeren Werner Neuhausser.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse