14:35 - 29. mai 2019

Kvinnefotballen venter fortsatt på sitt gjennombrudd

I 2018 kvalifiserte Norge seg for VM for åttende gang. Men kvinnefotballen venter fortsatt på sitt store gjennombrudd.

Til VM: Kaptein Maren Mjelde (til venstre) og resten av Norge leder over Nederland, på sensommeren 2018. Seier i kampen gir VM-plass, 100 år etter at de første kvinnefotballkampene ble spilt i Norge.  -

– Jeg sa det hver gang, når vi fikk VM-sølv i 1991, EM-gull i 1993, VM-gull i 1995 og andre store mesterskap: Nå kommer gjennombruddet. kommer gjennombruddet. I år kommer det. Men du får alltid mye oppmerksomhet rundt mesterskap. Etterpå var det alltid stille. Så etter hvert korrigerte jeg meg selv ved å si: Gjennombruddet kommer når det er helt selvsagt for jenter å spille fotball i bredden. Det sier Karen Espelund, tidligere landslagsspiller og toppleder i NFF, og gjennom sin virksomhet i Uefa og Fifa, en av de viktigste personene i verden utviklingen av moderne kvinnefotball.

Har vi kommet dit i dag? Det vil muligens denne artikkelserien gi svar på. Fortsatt er ikke historien om norsk kvinnefotball fortalt i sin helhet, selv om det er mer enn hundre år siden den første kampen ble spilt, og Norge i lange perioder har vært blant verdens ledende nasjoner i idretten. Derfor har Morgenbladet og Josimar nå gått sammen om å skrive en slik historie, som oppkjøring til VM i fotball i Frankrike, som starter 7. juni.

Til VM for åttende gang. Oslo. Tirsdag 4. september 2018. VM-kvalifisering, Norge-Nederland 2–1.

Annonse