Annonse
08:33 - 15. mai 2019

Kan bryte med Europa

Russland kan komme til å trekke seg fra Europarådet. Konflikten har brygget siden de ble medlem.

«Bruddet»: I mars feiret innbyggere i Simferopol femårsdagen for Russlands annektering av Krim-halvøya - eller gjenforeningen, slik de ser det. Konflikten som det skapte i Europarådet, kan nå ende med å skyve Russland ut av samarbeidet. Foto: Sergei Malgavko / TASS / Getty Images
Annonse

«Jeg mener russiske borgere burde få beholde retten til å få sine saker hørt i Menneskerettighetsdomstolen.»

Det sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i forrige uke, i en tale på markeringen for domstolens 60-årsdag på Litteraturhuset i Oslo.

Denne uken, mens nordmenn veiver flagg i feiring for Grunnloven, skal Søreide og hennes ministerkolleger diskutere menneskerettighetsfremtiden til 144 millioner russiske borgere. Det er møte i Europarådet, organisasjonen som vokter menneskerettighetene, demokratiet og rettsstaten i Europa. Møtet er i Helsinki, og Russland står på agendaen. 

Annonse