Annonse
14:10 - 23. mai 2019

Hvor ble det av alle gutta?

Verdensøkonomien vakler. USA går så det er til å grine av.

Fallhøyde: En høstdag i 1932 inntok en flokk bygningsarbeidere lunsjen sin høyt til værs under byggingen av Rockefeller Plaza. Scenen er selve symbolet på selvtilliten i den amerikanske økonomien. Kan Donald Trumps tollmurer gjenskape den gode stemningen? Illustrasjon: Christian Belgaux. Kildefoto: General Photographic Agency / Getty Images (bakgrunn) og Olivier Douliery / Bloomberg / Getty Images (Trump)
Annonse

I 1932, tre år etter det store børskrakket på Wall Street, var den ruvende skyskraperen i Rockefeller Center i ferd med å reise seg over Manhattan. Fotografen Charles Clyde Ebbets foreviget bygningsarbeiderne som inntok lunsjen sin på en stålbjelke i det som skulle bli 69. etasje. Det er fremtidstro i det bildet, suveren amerikansk optimisme. Bygningsarbeiderne hever seg høyt over verdensøkonomien som i de følgende årene skulle rote det enda mer til for seg, med bankkriser, gjeldskriser og handelskrig.

Når vi leter opp igjen dette bildet nå, er det fordi handelskrig og gjeldskriser igjen truer med å ødelegge for en amerikansk økonomi som vokser påfallende friskt. Det er OECD, organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling, som kommer med advarselen i sin ferske utgave av tilstandsrapporten Economic Outlook.

Egentlig er det trist, for det er mye som går bra nå: Etter å ha vært faretruende svak på slutten av 2018 tok den økonomiske veksten seg opp igjen i de fleste land. Og endelig begynte den også å komme folk flest til gode. Lønningene steg i USA. Jobbene som ble skapt i Tyskland, var av det faste og godt betalte slaget, ikke «mini-jobbene» som har bredt om seg de senere årene. I de fleste land har også yrkesdeltagelsen økt sammenlignet med før krisen i 2008.

Annonse