Annonse
00:00 - 31. mai 2019

Hva er normalt i et demokrati?

Tunisias utenriksminister Khemaies Jhinaoui. Foto: Pablo Cuadra/Getty Images
Annonse

Den arabiske våren startet i 2010 da den tunisiske grønnsakshandleren Mohammed Bouazizi satte fyr på seg selv. Det utløste en serie av opprør og regimeskifter i den arabiske verden. Ni år senere står Tunisia igjen som det eneste demokratiske resultatet. Men et halvt år før nye valg på president og parlament, er ledigheten høy, de sosiale forskjellene store, og den politiske splittelsen like stor. Flere titalls personer har satt fyr på seg selv i protest mot den økonomiske elendigheten. Morgenbladet har møtt utenriksminister Khemaies Jhinaoui, han mener den politiske splittelsen er normal i et demokrati.

– Det var enklere før, med en leder som tok beslutningen og sa at jeg bestemmer, dere følger etter. Slik er det ikke nå.

– Men det er ikke vanlig i et demokrati at folk setter fyr på seg selv i protest mot urett?

– De som reiste seg mot det tidligere regimet, krevde større frihet. Nå kan de snakke fritt. Men dessverre har ikke økonomien utviklet seg slik at befolkningens forventninger blir oppfylt.

Les hele intervjuet på morgenbladet.no. Demokrati med pustevansker.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Akkurat nå er det opptil 50 prosent rabatt. Bli abonnent
Annonse