00:00 - 24. mai 2019

Høyrepopulismen kan vokse i skyggen av Ibizagate

Nachspiel-skandalen i Østerrike hindrer ikke høyrepopulistenes fremgang, ifølge ledende ekspert. 

Intet nytt under solen: Høyrepopulistiske partier i Europa har vært forfulgt av skandaler. Likevel har de fått økt oppslutning. Regjeringskrisen i Østerrike vil neppe påvirke resultatet i EU-valget, mener Jean-Yves Camus, fransk ekspert på Europas høyrepopulisme, som nylig besøkte Norge for å delta på en Morgenbladsalong.

Hvor mange EU-skeptiske høyrepopulister vil få plass i EU-parlamentet etter valget denne uken? Vil de greie å samle seg i én gruppe? Kan de oppløse EU innenfra? Og har en østerriksk   videoskandale fra en fuktig kveld på Ibiza rammet hele bevegelsen?

Det er noen av de heteste spørsmålene i europeiske medier foran EU-valget denne helgen.

– De får flere seter, og kommer fra flere land, men om det fører til at de samler seg i én gruppe i parlamentet er usikkert, sier Jean-Yves Camus, direktør ved Senter for politisk radikalisme ved tankesmien Jean-Jaurés i Paris, hvor han i en årrekke har forsket på politisk ekstremisme og antisemittisme. Camus er en hyppig brukt kommentator i franske medier, og skriver en fast spalte i satireavisen Charlie Hebdo.

Annonse