11:52 - 31. mai 2019

Guttecup med jenter: «Spell på Gun, så blir'e goal!»

Norway Cup var en viktig byggestein da norsk kvinnefotball befestet seg.

Norway Cup var viktig for fremveksten av kvinnefotball. I 1972 spilte den fremtidige landslagsspilleren Gunn Nyborg for Dikemarks guttelag. Her setter hun inn en sklitakling. Foto: Rolf M. Aagaard/Aftenposten/NTB scanpix

I 1972 arrangerte Bækkelaget SK Norway Cup for første gang. 420 lag og 8400 spillere deltok. Dagbladet var også en sentral aktør: Avisa sto som medarrangør, sammen med brusfabrikanten Pepsi. NFF hadde gitt sitt bifall, og fotballpresident Einar Jørum var til stede under åpningen – i motsetning til under NM for kvinner året før. Visste han, da han klippet snora, at også jenter var påmeldt? 

Det kommer an på hvilke medier han brukte for å skaffe seg informasjon. De fleste lokalavisene i Norge skrev at det hele var en cup for gutter, og VG kalte det «en gutte-turnering for over 5000 spillere». 

Dagbladet derimot, fulgte oppkjøringen mot Norway Cup tett, og skrev noen uker før turneringen av 18 lag var påmeldt i den ene jenteklassen. Da cupen var i gang skrev Aftenposten at 15 lag deltok, og på Norway Cups nettside i dag står det at åtte lag var med. Uansett kunne jenter helt opp til 20 år delta, mens guttene var inndelt i flere klasser i alderen 12–18 år. De fleste jentelagene kom fra Oslo og Østlandet, men Amazon fra Grimstad og et par lag fra Bergen var blant de langveisfarende. Ifølge Stian Lerdahls masteroppgave Kvinnefotball på bygda ble også jentefotballen under Norway Cup i 1972 presentert som showkamper «for det svake kjønn». Aftenpostens reportasje ga ikke inntrykk av at det var snakk om showkamper. I stedet formidler artikkelen den allmenne respekten for topplaget Vestar blant de andre deltagerne, og ellers merket journalisten seg hvem som var stjernen på guttelaget Dikemark:

Annonse