Annonse
09:43 - 18. mai 2019

Gode, veloverveide valg?

Selv om de har oppnådd suksess, føler barn av innvandrere fortsatt på en manglende sosial aksept.

«Betydningen av kulturelle aspekter kan ha blitt overdrevet», argumenterer Marianne Takvam Kindt med sin avhandling om andregenerasjons innvandrere i høyere utdanning. Foto: Mathias Bojesen / Ritzau Scanpix
Annonse

– Du skriver at barn av innvandrere som går inn i prestisjefylte utdanninger – slik som juss, medisin, farmasi og ingeniørfag – opplever at majoritetsbefolkningen tenker at de har valgt det riktige, men ikke nødvendigvis av de riktige årsakene. Hvorfor det?

– Alle mine informanter er tatt opp på prestisjefulle utdanninger, som er vanskelige å komme inn på. De er en del av det som ofte blir omtalt som en suksesshistorie. Samtidig opplever mange av dem at utdanningsvalget deres mistenkeliggjøres av samfunnet, medstudenter og studierådgivere. Flere er blitt konfrontert med at de har valgt klassiske minoritetsutdannelser, og blir møtt med en mistanke om at det er foreldrene som har presset dem til det.

– Og nå da?

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse