00:00 - 03. mai 2019

Frp unngår splittelse, men velgerne faller fra, skriver Aslak Bonde.

Frp unngår splittelse, men velgerne faller fra, skriver Aslak Bonde.

Rir to hester:  Siv Jensen lanserte Sylvi Listhaug som nestleder da Kjetil SOlvik-Olsen trakk seg - hun hadde erfart at Frp i regjering med jevne mellomrom trenger å minne velgerne om at partiet er som det var: Annerledes og folkelig. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Når Frp-landsmøtet på Gardermoen denne helgen velger Sylvi Listhaug og Terje Søviknes som nye nestledere, kan det sees som en formalisering av partiets strategi om å ri to hester. Listhaug representerer strategien der velgere skal vinnes ved hjelp av politisk ukorrekte og spissede utspill – spesielt på innvandrings- og integreringsfeltet. Søviknes skal vise partiets andre ansikt. Han skal øke velgerappellen ved å fronte alle de dyktige hverdagspolitikerne som står for en mer effektiv og ekte høyrepolitikk enn Høyre gjør.

Som oftest snakkes det om de to delene av partiet som konkurrerende fløyer, men det virker som om begge parter er innforstått med at de trenger hverandre. De stimulerer hverandre mer enn de slåss, og fremstår derfor nå mer som parhester. Siv Jensen illustrerte dette da hun på ettersommeren i fjor lanserte Listhaug som nestleder umiddelbart etter at Ketil Solvik-Olsen trakk seg. Hun hadde erfart at Frp i regjering med jevne mellomrom trenger å minne velgerne om at partiet er som det var: Annerledes og folkelig.

Den positive effekten av Jensens strategi er at sannsynligheten for partisplittelse er mindre enn før, og at de aller fleste i partiet nå ser ut til å bruke kreftene sine til partiets beste, og ikke til å bekjempe partifeller. Om det også finnes en negativ effekt, vet vi ikke før høstens lokalvalg er avholdt. Meningsmålingene over tid viser en fallende trend. Slik det ser ut nå, kan partiet havne et godt stykke under ti prosent i valget i høst, og da vil to hester-strategien bli trukket frem som en av flere forklaringer.

Annonse