00:00 - 03. mai 2019

Eliten slår tilbake

Med skreddersydd skjorte og spesialtilpassede forestillinger i 22 europeiske byer maner Frankrikes mest flamboyante filosof til kamp mot populismen.

BHL mot populismen: Siden mars har Bernard-Henri Lévy turnert europeiske byer med forestillingen Looking for Europe. Filosofen tar sin kamp mot populismen til 22 byer, før turneen avsluttes i Paris 21. mai, bare et par dager før europaparlamentsvalget. Foto: Manuel Bruque / EPA / NTB scanpic

Teateret Sala Umberto, en kort spasertur fra Spansketrappen i sentrum av Roma, er fullsatt. Forestillingen vises bare i kveld. På scenen ser vi et hotellrom i Sarajevo, der Bernard-Henri Lévy, i rollen som Bernard-Henri Lévy, sitter ved et skrivebord. Foran seg har han en åpen Mac, en uåpnet flaske whisky og en bunke med papirer og bøker. Til høyre står et badekar. Til venstre en seng. Forestillingens hovedperson har halvannen time på seg til å skrive en tale om Europa, forstår vi. Han prøver ut ulike innganger og innfallsvinkler. Det haster, og det er avgjørende at han lykkes med å finne de riktige ordene. Europa er i ferd med å begå selvmord igjen, i et skammelig kaos av nasjonal sjåvinisme, autoritær populisme og dystopisk fremmedfrykt. Noen må gå til motangrep. Frankrikes mest flamboyante filosof, spaltist og intellektuelle aktivist gjennom mange år – Bernard-Henri Lévy, eller BHL – tar motvillig, men energisk på seg oppgaven.

For den som vil, finnes det så mange åpninger for å gjøre narr av dette prosjektet at det er vanskelig å vite hvor man skal begynne. Vanlige stikkord her er «elitistisk arroganse», «skamløs namedropping», «fransk selvhøytidelighet» og «altfor mange oppkneppede skjorteknapper». Det ville være løgn å si at ikke alt dette er iøynefallende ingredienser i forestillingen, men la oss heller starte med det som fungerer.

Siden 5. mars har BHL turnert Europa med forestillingen Looking for Europe. 22 byer på to måneder. Det begynte i Milano, før Lévy har reist fra Brussel til Barcelona og Budapest, fra Wien til Kyjiv og Gdansk. Avslutningen kommer med to forestillinger i Paris 20. og 21. mai, bare et par dager før europaparlamentsvalget. 

Annonse