00:00 - 03. mai 2019

– Det føles som reklamestunt

Det er et paradoks at politikere smykker seg med henlagte politisaker når de vil komme ulovlig handel med kulturarv til livs, ifølge forskere.

Avtale om kulturminner: Statssekretær i Utenriksdepartementet Marianne Hagen og Perus utenriksminister Néstor Popolizio under en signeringsseremoni for samarbeidsavtalen for retur av ulovlig eksporterte kulturgjenstander, 3. desember 2018. Pressefoto: Det peruanske utenriksdepartementet

Samuel Hardy ler når han får høre at gjenstander som ble tilbakeført til Peru kan ha vært falske.

– Det skjer nok oftere enn vi tror, sier han.

Den britiske kriminologen er postdoktor ved Universitetet i Oslo, og brukes ofte som ekspert i internasjonale medier for å forklare spillet som ulovlig ervervede kulturgjenstander sauses inn i. Hardy ble særlig mye sitert da Den islamske staten ødela kulturminner i Midtøsten eller solgte disse videre for å skaffe penger.

Annonse