Annonse
00:00 - 10. mai 2019

– Det er nødvendig med åpen kamp

Weekendavisens sjefredaktør Martin Krasnik oppfordrer minoritetsdansker til å møte nazister til debatt.

N-ordet: «‘Provokatør’ og ‘showman’ holder ikke – partileder Rasmus Paludan er nazist», sier Martin Krasnik. 21 000 dansker har gitt sin underskrift til at Stram Kurs, partiet til Paludan, kan stille til valg for folketinget. Foto: Malene Anthony / NTB scanpix
Annonse

– 5. juni avholder Danmark valg til Folketinget. Partiet Stram Kurs har akkurat samlet nok underskrifter til å få stille til valget. I din siste lederartikkel i Weekendavisen kaller du partiet og partileder Rasmus Paludan både fascistisk og nazistisk. Akkurat hva var det som fikk deg til å si at Stram Kurs har passert den grensen?

– Det var tre ting. Det har vært mye fokus på diskusjonen om Rasmus Paludans ytringsfrihet. I det øyeblikket han ble oppstilt, måtte det naturligvis handle om hans holdninger. I et radiointervju ble han spurt om hans holdninger til å deportere alle muslimer. Intervjueren spurte: «Er det nok bare at du sier ‘jeg er muslim’?» «Ja», svarte han! Når han snakker om muslimer, definerer han dem etter hva deres besteforeldre og oldeforeldre var. Da er vi helt inne i kjernen av det nazistiske menneskesynet. I tillegg kunne jeg konstatere at folk rundt meg i offentligheten snakket om ham som om han var en provokatør, en showman, i stedet for å si det som det er: «Dette er nazisme».

– Partiet definerer «dansk» som personer som er etnisk danske fra fødselen av og samtidig «er en del av- og omfavner den danske kultur.» Hvordan kan et parti som under overskriften «Hjemsendelse av de fremmede», tar til orde for å annullere oppholdstillatelser og statsborgerskapet til personer som ikke oppfyller kravet til å være dansk, få underskriften til 21 000 dansker?

Annonse